Funkcja proszę o pomoc
damikt: Witam serdecznie mam problem z 2 zadaniami a przygotowują sie do matury. Może ktoś mi
pomóc. zad1. Dana jest funkcja y=3x-4. napisz wzór funkcji liniowej równoległej i
prostopadłej do podanej , przechodzacej przez punkt b=-5.
Zad.2. Napisz wzór funcji liniowej wiedząc, zę współczynnik kierunkowy tej funkcji a=-2/3
a jej miejscem zerowym jest x=2. Z góry dziekuje za pomoc w rozwiązaniu zadań.
Pozdrawiam
23 lut 20:34
Mickej: stary nie chce cie straszyć ale do matury zostało już torche mało czasu i takie rzeczy
powinieneś już wiedzieć
23 lut 20:37
damikt: Wiem. ale byłem w szpitalu i na tym mnie niestaty nie było.
23 lut 20:41
kamila: a) l1 || l2 ⇔ a1 = a2
czyli l2 : y=3x+b a jeśli przechodzi przez punkt b=-5 to ma wzór: y=3x-5
23 lut 20:59
Ancolina: b) mając te dane można obliczyć b:
y=ax+b
0 =-2/3 * 2 + b
0 = - 4/3 + b | + 4/3
b = 4/3
i teraz podstawiamy do wzoru y=ax+b, czyli:
y = -2/3x + 4/3
23 lut 21:16
damikt: Dzięki bardzo za pomoc. pozdrawiam
24 lut 20:14