sinusy
****dla_mózgów***: oblicz sinα+cosα wiedząc że sinα* cosα=0,25
23 lut 17:01
Bogdan:
Rozwiązuję
23 lut 17:13
Bogdan:
Można rozwiązać na kilka sposobów, np. tak:
(sinα + cosα)2 = sin2α + 2sinα*cosα + cos2α
(sinα + cosα)2 = 1 + 2*0,25
(sinα + cosα)2 = 1,5
sinα + cosα = √1,5 lub sinα + cosα = -√1,5
23 lut 17:30
****dla_mózgów***: ale w odpowiedziach jest inaczej
miało wyjść √6/2 lub -√6/2
23 lut 17:48
Bogdan:
Jest tak samo.
√1,5 = √3/2 = √3 / √2 = √6 / 2
23 lut 18:06
****dla_mózgów***: buahahaha ładnie ja mam na chacie

dzięki

hahahahahaha nie moge nie
23 lut 18:11