FUNKCJA
BarbarA: Napisz wzór funkcji bez użycia wartości bezwględnej.
1) y=2|x+1| - 4x
2) y = |x-5| - 2|x+1|
23 lut 18:36
Mickej: napisze ci to za 15 min tylko ide coś zjeść
23 lut 18:38
BarbarA: okej dzieki
23 lut 18:39
Mickej: ok skoro bez użycia wartości bezwzględniej to jedziemy poklei

zacznijmy od pozbycia sie
wartości bezwzględnej z definicji
{x+1 dla x≥-1
|x+1|{
{-x-1 dla x<-1 teraz rozpisujemy wzór tej funkcji w 2 przedziałach
przedział (-
∞;-1)
y=2(-x-1)-4x
y=-6x-2
przedział <-1;
∞)
y=2(x+1)-4x
y=-2x+2 a teraz zapiszmy wzór funkcji bez użycia modułu
{-6x-2 dla x∈(-
∞;
1)
f(x)={
{-2x+2 dla x∈<-1;
∞) przykład b spróbuj sama gdyby co to ci pomoge
23 lut 18:49
BarbarA: dziekuje a ten drugi przykład ?
23 lut 19:30
Mickej: tak samo tylko będą 3 przedziały
{x-5 dla x≥5
|x-5| {
{-x+5 dla x<5
{x+1 dla x≥-1
|x+1|{
{-x-1 dla x<-1
przedział (-
∞;-1)
y=-x+5+2x+2
przedział <-1;5)
y=-x+5-2x-2
przedział<5;
∞)
y=x-5-2x-2
dasz rade dalej
23 lut 19:35
BarbarA: tak dzieki jeszcze raz
23 lut 19:50