Dla jakich wartości parametru m równanie: log_{1/2} (x 3)-1=m...
kamila: Dla jakich wartości parametru m równanie: log1/2 (x+3)-1=m ma pierwiastek większy od
-2?
proszę o pomoc...
23 lut 20:20
Eta:
Założenie: x +3 ≥0 to x≥ - 3
z def log.
(1/2)m +1= x +3 to x = (1/2)m +1 - 3
dla x > -2 mamy :
(1/2)m+1 - 3 > - 2 (1/2) m+1 > 1 1 = (1/2)0
ponieważ bodstawa jest ułamkiem = 1/2
to funkcja jest malejąca czyli ( zmiana zwrotu nierówności)
m+1 < 0 <=> m< - 1 <=> m€ ( -∞, - 1)
23 lut 20:47
kamila: dziękuję bardzo
23 lut 20:55
Rita : Prosze o pomoc. Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie 2 log(x +3) =
log(mx)
22 wrz 17:09