.
Spike:
Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)?
robię je w międzyczasie, ale jeśli ktoś mógłby, to proszę o spróbowanie wykonania go, dla
porównania wyników
r=-2
x4+(a-b)x3+(a+b)x2+8x+8
23 lut 19:05
Spike: Ps. Wyniki to: a=5, b=1. Jeśli ktoś widzi drogę na skróty i błąd to proszę o wskazanie
go.
Ps2. I zastrzeżenie nauczyciela, że ma to być rozpisane od razu dla dwukrotnego
pierwiastka dzieleniem wielomianu.
(x4+(a-b)x3+(a+b)x2+8x+8):(x2+4x+4)=x2+(-4+a-b)x+(12+3a+5b)
-x4 -4x3 - 4x2
-----------------------------
= (-4+a-b)x3 +(-4+a+b)x2 +8x +8
-(-4+a-b)x3-4(-4+a-b)x2-4(-4+a-b)x -4(-4+a-b)=16-4a+4b
--------------------------------------------------- -4(12+3a+5b)=-48-12a-20b
= (12+3a+5b)x2+(24-4a+4b)x +8
-(12+3a+5b)x2-4(12+3a+5b)x-4(12+3a+5b)
------------------------------------------------------------------------
= (-24-16a-16b)+(-40-12a-20b)
I z tych dwóch ostatnich wyrażeń stwarzam układ równań.
-24-16a-16b=0
-40-12a-20b=0
I z tego wychodzi, że a=4/5 a b=-23/10, co jest niezgodne z wynikiem podanym w
podręczniku. Gdzie są błędy?
23 lut 19:50
Spike: ma ktos czas na cos takiego?
23 lut 20:40
Spike: .
23 lut 21:06
Eta: Spiki!
wyszło mi ,że a = 5 b= 1
Masz bład w : powinno być ( 12 - 3a +5b)
bo tam miałeś - 4a +a = - 3a ( a Ty napisałeś 3a)
sprawdź ! i teraz powinieneś mieć dobrze
ostatnie współczynniki
to:
8a - 16b - 24 =0 i 12a - 20b - 40=0
czyli:
a - 2b -3=0 i 3a -5b - 10 =0
Dasz już radę ! Powodzenia!
23 lut 21:54
Spike: acha, ok, dzieki wielkie Eta
czyli sposob rozwiazania ok
23 lut 22:00
Eta: Tak ok! Tylko ten bład się wkradł!
Liczyłam i a = 5 b = 1
Po wyliczeniu to samo Ci wyjdzie!
Podstaw później za a= 5 i b= 1
do tego wielomianu i podzielność przez x
2 +4x +4
bez reszty ( czyli ok!)
Pozdrawiam!( koszmar tylko w tym dzieleniu
23 lut 22:10
Spike: nom
23 lut 22:13