wzory Viete'a
Pati :(: ej nic nie rozumiem z tego pomocy
dla jakich wartości parametru "m" odwrotność sumy pierwiastków równania
2x + m (1-x<kwadrat>) = 2 = 2x<kwadrat>
jest dodatnia

mamy takie zadanie przy temacie "zastosowanie wzorów Viete'a"
23 lut 17:02
Pati :(: 2x + m (1-x<kwadrat>) = 2 + 2x<kwadrat>
poprawka bo się pomyliłam
23 lut 17:10
23 lut 17:22
Bogdan:
Czy równanie ma postać: 2x + m(1 - x2) = 2 + 2x2 ?
Do pisania wykładników potęg używaj "daszka", który jest na klawiszu z 6.
Obok jest instrukcja pisania wyrażeń matematycznych
23 lut 17:33
Pati :(: tak
i dzięki
23 lut 17:33
Bogdan:
Zaraz podam rozwiązanie.
23 lut 17:38
Bogdan:
Porządkujemy równanie:
2 + 2x2 - 2x - m + mx2 = 0
(m + 2)x2 - 2x - (m - 2) = 0 a = m + 2, b = -2, c = -(m - 2)
Jeśli istnieją pierwiastki równania kwadratowego, to:
1. a ≠ 0 => m ≠ -2
2. Δ ≥ 0 => 4 + 4(m + 2)(m - 2) ≥ 0 4(1 + m2 - 4) ≥ 0 => m2 - 3 ≥ 0
m € (-∞, -√3> U <√3, +∞)
Częścią wspólną przedziałów 1. i 2. jest m € (-∞, -2) U (-2, -√3> U <√3, +∞)
x1, x2 - pierwiastki równania (mogą być różne lub równe).
Odwrotność sumy pierwiastków równania to 1 / (x1 + x2).
Korzystając z wzorów Viety otrzymujemy: 1 / (-b/a) = a / -b.
Wstawiamy nasze dane: a = m + 2, b = -2 i otrzymujemy:
(m + 2) / 2 > 0 => m + 2 > 0 => m > -2.
To rozwiązanie spełnia założenie m € (-∞, -2) U (-2, -√3> U <√3, +∞).
Odp.: m € (2, +∞0)
I jeszcze uwaga, częściej spotyka się w takim zadaniu inne polecenie: "dla jakich
wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania ... ".
23 lut 18:02