Dobierz parametry a,b,c tak aby funkcja zadana wzorem:
marianna: Dobierz parametry a,b,c tak aby funkcja zadana wzorem:
{cos(x)/ sgn(b2+x) , x<0
f(x)= {arctg(x)-aπ ,x∈[0,1)
{ -3/4 π x=1
{ ln(c) - π , x>1
byla ciagla na R.
prosze o pomoc, zadanie potrzebne jest na jutro.Dla tych kto pomozy wielkie dzieki.
23 lut 21:33
Basia: rozwiązuję
24 lut 17:51
Basia: jesteś pewna, że wszystko jest dobrze napisane ?
w żaden sposób nie wychodzi mi funkcja ciągła
w trzecim wierszu to jest
3 -3
- ------ π czy ---------
4 4π
możliwe, że coś źle przeczytałam
24 lut 18:16
Basia:
lim f(x) = lim cos(x) / sgn(b2+x) = cos0 / sgn(b2) = 1/1 =1
x→0- x→0-
czyli f(0) musi = 1
f(0) = arctg(0) - aπ = 0 - aπ = -aπ
-aπ =1
a = -1/π
czyli dla x∈[0,1) mamy
f(x) = arctg(x) + 1
lim f(x) = lim arctg(x) + 1 = arctg(1) + 1 = π/4 +1
x→1- x→1-
a to się z całą pewnością ≠ f(1)
czyli albo nie da się tak dobrać tych parametrów, albo gdzieś jest błąd
24 lut 18:24