Prawdopodobieństwo.
Zbyszek vel AtrurDitu: O zdarzeniach A i B wiadomo,że P(B)=0,6 ; P(A U B')=0,9 ; P(A/B')=0,5. Oblicz P(A).
Proszę
o pomoc.
23 lut 15:58
Zbyszek vel AtrurDitu: Widze, że Bogdan szaleje na forum więc może i mi pomoże? Byłbym wdzięczny.
23 lut 18:10
Bogdan:
Dobrze, spróbuję, proszę o chwilkę cierpliwości
23 lut 18:18
Bogdan:
Czy w tym zadaniu P(A/B') oznacza P(A - B), czy raczej oznacza P(A|B) czyli
prawdopodobieństwo warunkowe zajścia zdarzenia A pod warunkiem, że zaszło
zdarzenie B ?
23 lut 18:27
Zbyszek vel AtrurDitu: Dobre pytanie...W książce jest ukośnik "/".
23 lut 18:29
Zbyszek vel AtrurDitu: Ale ja robiąc zadanie traktowałem to jako zdarzenia warunkowe.
23 lut 18:30
Zbyszek vel AtrurDitu: Robiłem to już pare razy ale zrobie kolejny bo podsunąłeś mi pewien pomysł.
23 lut 18:32
Bogdan:
Też tak myślę, więc przyjmujemy prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B') = 0,5
Stąd 0,5 = P(AnB') / P(B')
P(B') = 1 - P(B) = 1 - 0,6 = 0,4
0,5 = P(AnB') / 0,4 => P(AnB') = 0,2 (bo 0,5 * 0,4 = 0,2)
P(A U B') = P(A) + P(B') - P(AnB')
0,9 = P(A) + 0,4 - 0,2
P(A) = 0,9 - 0,4 + 0,2 = 0,7
Odp. P(A) = 0,7
23 lut 18:39