Wyznacz długość najkrótszego odcinka...
Anula: Wyznacz długość najkrótszego odcinka, którego końce należą do prostych skośnych
wyznaczonych przez przekątne sąsiednich ścian sześcianu o krawędzi długości 1.
a) √2 d) √3 / 2 g) √5 / 2 j) żadna odpowiedź z powyższych
b) √3 e) √3 / 3 h) p {5} /3
c) √2 / 3 f) 2√3 / 3 i) 3/2
23 lut 11:58
Anula: Dany jest zbiór S={1, 2, 3, …, n}. Ze zbioru wszystkich podzbiorów wybieramy losowo ze
zwracaniem dwa zbiory. Jakie jest prawdopodobieństwo, że oba wylosowane zbiory są
rozłączne?
23 lut 11:59
Basia:
1. wg mnie j) bo widzę odcinki o długości 1
ABCDEFGH sześcian
AC i DG są skośne
CD = 1 i CG = 1
ale niech ktoś to potwierdzi
nad 2 muszę dłużej pomyśleć, może wieczorem bo teraz muszę kończyć
23 lut 12:12
Bogdan:
Dzień dobry.
To są zadania z ostatniej serii zadań konkursowych umieszczonych na stronie
www.matmix.pl.
Mała poprawka dla zadania 1, odpowiedź c jest inna i wynosi √2/2
ad 1. Najkrótszy odcinek łączący dwie proste skośne leży w płaszczyźnie prostopadłej
do płaszczyzn zawierających te proste skośne.
Wyobraźmy sobie sześcian ABCDA'B'C'D', do naszych rozważań weźmy tylko
dwie ściany tego sześcianu. Ze względu na przejrzystość weźmy dolną poziomą
ścianę ABCD i tylną pionową ścianę DCC'D'.
Wprowadzamy dodatkowo punkty: E - środek AB, F - środek CD,
G - środek C'D', H - środek A'B',
K - punkt przecięcia przekątnych AC i BD,
M - punkt przecięcia przekątnych CD' i DC'.
Rysujemy na tych ścianach proste
zawierające punkty: (B i D) oraz punkty (C i D'), są to proste skośne.
Wyobrażamy sobie płaszczyzny prostopadłe do tych dwóch ścian, są to m.in.
ściany:
BCC'B', tutaj najkrótsza odległość między skośnymi jest równa |BC| = 1,
ADD'A', tutaj najkrótsza odległość między skośnymi jest równa |DD'| = 1.
EFGH, tutaj nakkrótsza odległość między skośnymi jest równa |KM| = √2/2.
Odp. Poprawna jest odpowiedź c), czyli √2/2.
Za chwilę podam rozwiązanie zadania 2.
23 lut 13:31
Bogdan:
Liczba wszystkich podzbiorów zbioru n-elementowego jest równa 2n, wliczając zbiór
pusty i zbiór pełny.
Tworzymy ciągi 2-elementowe złożone z dwóch (rozłącznych i nierozłącznych)
podzbiorów zbioru S.
Mamy tutaj do czynienia z wariacją z powtórzeniami, takich ciągów jest (2n)2 = 4n.
|Ω| = 4n.
Musimy pamiętać, że zbiór pusty jest rozłączny z każdym zbiorem, także ze zbiorem
pustym.
Obliczamy teraz liczbę wszystkich par zawierających podzbiory rozłączne.
Pierwszy zbiór par zawiera podzbiór pusty (można go wybrać na n po 0 sposobów)
i jeden z pozostałych 2n podzbiorów.
Ten zbiór par ma moc Cn0 * 2n.
Drugi zbiór par zawiera podzbiór jednoelementowy zbioru S (można go wybrać na n po 1
sposobów) i jeden z pozostałych 2n - 1 podzbiorów, wśród których nie ma tego
jednoelementowego podzbioru.
Ten zbiór par ma moc Cn1 * 2n - 1.
Trzeci zbiór par zawiera podzbiór dwuelementowy zbioru S (można go wybrać na n po 2
sposobów) i jeden z pozostałych 2n - 2 podzbiorów, wśród których nie ma tego
dwuelementowego podzbioru.
Ten zbiór par ma moc Cn2 * 2n - 2.
itd.
Łączna liczba podzbiorów rozłącznych jest równa:
Cn0*2n + Cn1*2n - 1 + Cn2*2n - 2 + ... + Cnn*2n - n = (2 + 1)n = 3n
Widzimy tu dwumian Newtona (2 + 1)n.
Odp. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch zbiorów rozłącznych = 3n/4n = (3/4)n.
23 lut 14:24
Bogdan:
Anulo, czy rozumiesz te rozwiązania?
23 lut 17:07
Eta:
24 lut 00:36