niby proste a takie zamotane
Krzyś: Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 3 a krawędźie boczne mają
długość 4. Oblicz :
a) wysokość tego ostrosłupa
b) miarę kąta nachylenia jego krawędzi bocznej do podstawy
c)miarę kąta nachylenia jego ściany bocznej do podstawy
d) miarę kąta między jego ścianami bocznymi
23 lut 21:15
Basia:
narysuj ostrosłup ABC (podstawa) D wierzchołek
ostrosłup jest prawidłowy czyli spoddek wysokości DD1=H jest punktem przecięcia
wysokości AA1, BB1 i CC1 podstawy
AD1D jest tr.prostokatnym
AD1 = 2h/3
h = a√3/2 = 3√3/2
AD1 = √3
AD12 + DD12 = AD2
(√3)2 + H2 = 42
3 + H2 = 16
H2 = 13
H=√13
------------------------------
szukany kąt α = kąt D1AD
sinα = DD1/AD = H/AD = √13/4
-------------------------------------------------
dorysuj wysokość DD2 ściany BCD
szukany kąt β = kąt D1D2D
D1D2 = h/3 = √3/2
ctgβ = D1D2 / DD1 = √3 / 2√13 = √39 / 26
--------------------------------------------------------------------
DD22 + BD22 = BD2
DD22 + (3/2)2 = 42
DD22 = 16 - 9/4 = (64-9)/4 = 55/4
DD2 = √55/2
DD3 wysokość ABD
D2D2 = 3/2
DD3 = DD2 = √55/2
D2D32 = DD12 + DD22 - 2DD2*DD3*cosγ
9/4 = 55/4 + 55/4 - 2*(55/4)*cosγ /*4
9 = 110 - 110cosγ
110cosγ = 101
cosγ = 101/110
mogłam się pomylić w rachunkach
25 lut 01:46