Proszę o pomoc!
ewcioooo: Mam problem z tymi zadaniami:
Rozwiąż równanie:
1)log2x+log2(x-3)=2
2)log(2x+1)+log(x+1)=1
3)log(4-x)-log3x=2
4)log2x+log2(x+3)=2
5)log3x=1-log3(x-2)
6)log1/3(4x+8)-log1/3(10-x)=-1/4
23 lut 20:38
ewcioooo: bardzo proszę o pomoc
23 lut 20:52
23 lut 21:25
ewcioooo: 

?
23 lut 21:56
Mickej: nacisnij na to 218
23 lut 22:00
23 lut 22:02
ewcioooo: dzięki za pomoc
23 lut 22:16
lehu: 1) log2x+log2(x-3)=2
Dziedzina: x>0 i x-3>0
x>3
log2(x*(x-3))=2
log2(x2-3x)=2
Z definicji logarytmu:
22=x2-3x
x2-3x-4=0
Obliczamy deltę, jeden pierwiastek nie należy do dziedziny.
x=4
Większość przykładów jest analogicznych...
23 lut 22:45
ewcioooo:
23 lut 23:07