Zbadaj parzystość, nieparzystość funkcji
daamus: Zbadaj parzystość, nieparzystość funkcji:
a) f(x)=x2+4x
b) f(x)= x2 (w liczniku) x2 -4 (w mianowniku)
23 lut 18:18
23 lut 18:21
daamus: Inne zadanie: Dla jakiej wartości parametru pkt. A należy do wykresu funkcji
f(x)=(3p-16)x+6p
pkt. A (12p, 1)
23 lut 18:23
daamus: Byłbym wdzięczny za pomoc... jutro mam spr. a nic nie rozumiem...
23 lut 18:25
Mickej: wytłumacze ci na chłopski rozum jak sie sprawdza czy funkcja jest parzysta

głównie to
chodzi o to żeby wykres był taki po lewej stronie od 0 wzglendem osi OY jak po prawej
czyli symetryczny

jak jest taki sam to jest parzysty jesli nie to jest nieparzysty w
przypadku funkcji kwadratowej aby była parzysta to wierzchołek p=0 tak musi być ta
twoja nie jest parzysta a jesli chcesz bardziej matematyczne wytłumaczenie to napisz to
ci wytłumacze inaczej
23 lut 18:30
Mickej: co do tego parametru to trzeba podstawić pod x i y współrzędne punktu bo funkcja liniowa
ma taka postać jak pewnie wiesz
y=ax+b gdzie twoje a=(3p-16) a b=6p
wiec bedziesz miał takie równanie
1=(3p-16)*12p+6p rozwiąż i masz i masz
23 lut 18:33
daamus: noo a jak obliczyć to z podanego wzoru... CZy muszę sobie rysować funkcję

noo i jak
taam to jak ją narysować
23 lut 18:34
daamus: aaa noo dzięki
23 lut 18:35
kama: cosx*sin2x
2 sty 16:02