wielomiany
Efka: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=2x4+4x3+ax2+bx+2 przez dwumian x-1 wiedząc,
że funkcja f(x)=ax2+bh+2 największą wartość przyjmuje dla x=3 i wartość ta jest równa
11.
23 lut 20:39
Basia:
wykresem f(x) = ax2 + bx + 2 jest parabola
skoro funkcja ma wartość największą ramiona paraboli są skierowane w dół czyli
a<0
xw = 3
yw = 9
xw = -b/a
yw = f(xw) = f(3)
-b/a =3
-b = 3a
b = -3a
f(x) = ax2 - 3ax +2
f(3) = 11
a*32 - 3a*3 +2 = 11
9a -9a + 2 = 11
2=11
sprzeczność gdzieś w treści jest błąd
25 lut 01:28
Eta: Basia!
x
w= -b/2a

tu się pomyliłaś!
25 lut 01:35
Eta: Poprawimy:
-b/2a = 3 to b= -6a
f(3)=11 to 9a - 18a +2 =11 to -9a = 9 to a = -1
to b= -6*(-1) = 6
W(x) = 2x4 +4x3 - x2 +6x +2
W(1)= 2 +4 - 1 +6 +2 = 13
reszta z dzielenia W(x) przez (x -1) wynosi 13
25 lut 01:48
Eta: Dobranoc! idę spać
25 lut 01:51
Basia:
no jasne
-b/2a = 3
-b = 6a
b = -6a
f(x) = ax2 - 6ax + 2
f(3) = 9a - 18a +2 = 11
-9a = 9
a=-1
b = 6
W(x)=2x4+4x3-x2+6x+2
i dzielimy go przez x-1
2x4 + 4x3 - x2 + 6x + 2 : (x-1) = 2x3 + 6x2 + 5x + 11
-2x4 + 2x3
---------------
6x3 - x2 + 6x +2
-6x3 +6x2
------------------------------------
5x2 + 6x +2
-5x2 + 5x
-----------------------
11x + 2
-11x + 11
-------------------------
13
reszta = 13
25 lut 01:52