figury obrotowe walec
nadinna: Walec o wysokości 5 cm i promieniu podstawy 5cm przecieto płaszczyzną prostopadłą do
podstawy i odległą od środka podstawy o 3 cm . Jakie jest pole otrzymanego przekroju?
23 lut 14:55
Eta:
Więc tak: narysuj walec i ten przekrój!
Przekrój jest prostokatem:
wysokość nie zmienia się czyli h= 5 cm
długość podstawy tego przekrojuoznaczmy przez "b"
utworzył się trójkąt prostokatny o wymiarach
b /2 , r , 3 ( bo d= 3 to odległość przekroju od środka podstawy
czyli z tw. Pitagorasa mamy:
r2 = 32 + (b/2)2
to b2/ 4 = 25 - 9 to b2/4 = 16 to b2 = 64 to b= 8 cm
zatem pole przekroju to Pp = 8*5 = 40 cm2
23 lut 15:23
nadinna: a moge poprosic o rysunek
23 lut 17:00