Proszęę o obliczenie
Olka31: Ile litrów wody zmieści się w akwarium które ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 6dm
na 30cm i na 45 cm?
23 lut 14:48
Eta: OJ Olka!
wiesz ,że 1 litr= 1 dm3
zamień na dm 9 wymiary tego akwarium)
czyli 6 dm , 3 dm, 4,5 dm
podstawiamy do wzoru na V=6*3*4,5 = 81 dm3 = 81 litrów
i to wszystko!
23 lut 14:54
Bogdan:
Oblicz objętość tego prostopadłościanu przyjmując długości w dm, a więc masz wymiary:
6 dm, 3 dm i 4,5 dm.
1 litr = 1 dm3
23 lut 14:55
Olka31: dzięęękuje za pomoc

23 lut 14:57
bubek: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości 16√3 cm³ mają jednakową
długość.Suma długości wszystkich krawędzi wynosi ?
11 wrz 20:20