bryły
koszka: Rozwinięcie powierzchni bocznej stożka to ok 3/4 koła o promienu 4cm. Ile wynosi pole
powierzchni całkowitej tego stożka?
Pole sfery jest równe 100cm
2. Ile wynosi pole największego przekroju tej kuli.
Ile wynosi objętość walca, którego wysokość i promień podstawy mają po 10cm?
Walec i stożek mają takie same wysokości i objętości .Stosunek promienia podstawy walca
do promienia podstawy stożka ile wynosi?
oraz 2 zadania na rysunku

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=7/images2009/20090223165652.JPG
23 lut 19:22
Spike: Rozwinięcie powierzchni bocznej stożka to ok 3/4 koła o promienu 4cm. Ile wynosi pole
powierzchni całkowitej tego stożka?
r fragmentu okręgu powstałego po rozwinięciu to tworząca stożka.
l=rfragmentu okręgu=4cm
fragment okręgu to 3/4 okręgu, więc obwcałego okregu=2π*4=8πcm, a obw fragmentu to
6πcm
6πcm=obw podstawy stożka=2π*r, więc r podstawy stożka to 3cm
Pole całkowite stożka to- S=π*3cm(3cm+4cm)=21πcm2
podaj odpowiedź z książki jak możesz
23 lut 20:03
koszka: ok. 0,66 dm2
23 lut 20:06
Spike: no to ok, bo tam masz π, jak wymnożysz to tyle ci wyjdzie
23 lut 20:12
Spike: Pole sfery jest równe 100cm2. Ile wynosi pole największego przekroju tej kuli.
100=4πr2
100≈12,5r2 /:12,5
r2=8
r=2√2
pole przekroju P=πr2=π*2√2≈8,88cm2
23 lut 20:16
Spike: do innych też możesz podać odp?
23 lut 20:16
koszka: dziękuję bardzo

a potrafisz resztę zadań? w tym o sferze odp. 25 cm
2
Ile wynosi objętość walca, którego wysokość i promień podstawy mają po
10cm---odp:3140sama dalam rade

Walec i stożek mają takie same wysokości i objętości .Stosunek promienia podstawy walca
do promienia podstawy stożka ile wynosi?
odp- pierwiastek z 3 : 3
a na rysunkach w tym keiliszku w odp. jestok 1400ml
a w tym nastepnym z rysunku to 1/6 pi
23 lut 20:17
Spike: Ile wynosi objętość walca, którego wysokość i promień podstawy mają po 10cm?
V=ppodstawy*h
ppodstawy=102*3,14=314cm2
V=314cm2*10cm=3140cm3
23 lut 20:18
Spike: Walec i stożek mają takie same wysokości i objętości .Stosunek promienia podstawy walca
do promienia podstawy stożka ile wynosi?
h1=h2=h
r12≠r22
(π*r22*h)=(π*r12*h)/3 /*3
3(π*r22*h)=(π*r12*h) /:π /:h
3r22=r12 /√
√3r22=r1
√3*r2=r1
3r2=√3r1
23 lut 20:30
Spike: a na rysunkach w tym keiliszku w odp. jestok 1400ml
srednica kieliszka 18cm, r=9cm
h= 25-9cm=16cm
V=(92*3,14*16)/3≈1356,98cm3
jakby zaokraglac z dosc duzym wahaniem to bedzie to 1400ml
23 lut 20:35
Spike: a w tym nastepnym z rysunku to 1/6 pi
tego ci nie zrobie bo padam po dwoch dniach niespania po osiemnastce

, a ta bryla to
wyglada na "ostroslup" ale o podstawie trojkata ktory zamiast bokow ma luki. Powodzenia.
23 lut 20:38
koszka: Dzi ękuję, tylko z tą sferą zle wyszło
23 lut 21:12
nnn: nnn nnn n
3 gru 19:20