opis i rysunek funkcji
...: narysuj wykres funkcji f(x) = x2+8x-7 i opisz jej własności (dziedzina, zbiór wartości,
miejsca zerowe, podziały monotoniczności, wartości dodatnie i ujemne, postać kanoniczna,
postać iloczynowa, wartośi ekstremalne). Rysunek zrobię ale z opisem mam problem. )
23 lut 13:21
blee: dziedzina =R
zbiór wartości (od wierchołka do +∞): (-92/4; +∞)
miejsca zerowe to x1, x2
przedziłąy monotoniczne: malejące od -∞,-4
rosnąca od -4 +∞
23 lut 13:51
blee: postac kanoniczna (x+4)-(√92/4)
minimum w punkcir -4 wartośc minimalna -√92/4
23 lut 13:53
Bogdan:
Uwaga: Wierzchołek paraboli W = (xw, yw).
xw = -8/2 = -4.
yw = (-4)2 + 8*(-4) - 7 = 16 - 32 - 7 = -23.
Postać kanoniczna f(x) = (x + 4)2 - 23.
Miejsca zerowe: Δ = 92 = 23*4, √Δ = 2√23,
x1 = (-8 - 2√23) / 2 = -4 - √23, x2 = (-8 + 2√23) / 2 = -4 + √23
Postać iloczynowa: f(x) = (x - x1)(x - x2)
Opis własności:
1. Dziedzina Df: x € R.
2. Zbiór wartości funkcji ZWf: y € <-23, +∞).
3. Miejsca zerowe: x1 = -4 - √23, x2 = -4 + √23.
4. Postać iloczynowa: f(x) = (x - x1)(x - x2)
5. Ekstremum: finkcja posiada minimum równe -23 dla x = -4.
6. Postać kanoniczna f(x) = (x + 4)2 - 23.
7. Monotoniczność: funkcja maleje dla x € (-∞, -4>, funkcja rośnie dla x € (-4, +∞).
8. Znak funkcji: f(x) > 0 dla x € (-∞, x1) U (x2, +∞),
f(x) < 0 dla x € (x1, x2).
23 lut 14:48
....: a skąd wyszła delta 92

nierozumiem

czy to jest napewno do0brze, czy ktoś może to
jeszcze raz sprawdzić
27 lut 13:52
...: czy to jest już całe rozwiązanie

czy trzeba jeszcze powstawiać liczby za x1 i x2
27 lut 13:52
Bogdan:
Dzień dobry.
Przyznaję, że jestem zdziwiony pytaniem o wartość Δ, to przecież prosty rachunek,
ale skoro wątpisz, to proszę bardzo, podaję sposób obliczenia tej wartości:
f(x) = x2+8x-7
a = 1, b = 8, c = -7
Δ = 82 - 4*1*(-7) = 64 + 28 = 92
Trzeba w punktach 4 i 8 w miejsce x1 i x2 oczywiście powstawiać obliczone wartości.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w szkole.
27 lut 14:49
...: czy X1 = -8- √23 a x2= -8+√23
27 lut 22:14
Eta:
Świetne!
Pełny " wykład" na obliczanie delety!
Prawie nikt o to nie pyta?....... ciekawe czemu

No nie Bogdanie?
Pozdrawiam!...... ( uśmiana do łez...........
27 lut 22:23
...: czy postac iloczynowa bedzie wyglądała tak : f(x) = (x+8-√23)(x+8+√23)

a 8 punkt tak :
f(x) > 0 dla x € (-∞, -8-√23) U (8+√23,+∞),
f(x) < 0 dla x € (-8-√23, -8+√23)
27 lut 22:25
Bogdan:
Miejsca zerowe: x
1 = -4 -
√23, x
2 = -4 +
√23.
Tu są czwórki, nie ósemki


27 lut 22:30
Eta:
X1 = - 4 -√23 x2 = - 4 +√23
więc skąd masz ósemki ? bo nie wiem?
popraw to!
27 lut 22:34