Dla jakiej wartośći parametru proste są:
daamus: Dla jakiej wartośći parametru proste są:
a) równoległe y=(3m-11)x+6; y=mx-4x+9
b)prostopadłe y=(ułamek) m-3 (licznik) 2 (mianownik) x+6(za ułamkiem)
y=1 w liczniku m+1 w mianowniku x-3 za ułamkiem
23 lut 18:58
daamus: Proszę o pomoc...
23 lut 19:10
daamus: Eeeej Ludzie jest tutaj ktoś...

potrzebuję pomocy PROSZĘ...
23 lut 19:21
Mickej: ok juz pomagam
23 lut 19:21
daamus: spoko loko...
23 lut 19:22
kaz: proste są równoległe,gdy ich wsp.kier.są takie same,a prostopadłe wtedy,gdy iloczyn
a1*a2=-1
23 lut 19:24
Mickej: postać ogólna funkcji liniowej y=ax+b
a) proste są równoległe wtedy i tylko wtedy gdy współczynniki kierunkowe a są równe czyli
wyznaczmy jeszcze a w drugiej prostej y=(m-4)x+9 wyciągasz x przed nawias

i teraz
3m-11=m-4 dasz sobie rady z tym a b zaraz ci napisze
23 lut 19:25
Mickej: no a b rozwiąz tak jak ci kaz napisał
23 lut 19:27
daamus: ok dzięki wielkie... rozwiąże następne przykłady sam... a zaraz podam nowy temat i nowe
zadanko...
23 lut 19:31
daamus: ale czekajcie obliczam to "m" i zostawiam tak wszystko
23 lut 19:37
Mickej: tak
23 lut 19:38
daamus: aha ok dzięki
23 lut 19:42