przekrój osiowy walce
nadinna: Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3*5. Jaka jest objętość i pole
powierzchni tego walca?
23 lut 14:54
Eta: Identycznie jak poprzednie!
Wylicz r i h i podstaw do odpowiednich wzorów!
To proste , powodzenia!
23 lut 15:06
nadinna: hmm tylko jak to zrobic jakos nie kumam tego działu matematycznego
23 lut 16:08
Zbyszek vel AtrurDitu: Liczymy na dwa sposoby ,ponieważ średnicą podstawy może być zarówno 5 jak i 3.
Kiedy r=1,5 to h=5 V=11,25πcm3 Pc=19,5πcm2
Kiedy r=2,5 to h=3 V=18,75πcm3 Pc=27,5πcm2.
23 lut 16:16
Zbyszek vel AtrurDitu: V=πr2h Pc=2πr(r+h) gdzie r- promień podstawy i h-wysokość.
23 lut 16:17
nadinna: a czy moge prosic rysunek to tego zadania
23 lut 16:28
Zbyszek vel AtrurDitu: Podam Ci rysunek wizualny

Weź do ręki konswerwe np. kukurydza albo groszek konserwowy!
Konserwa musi być walcem. Wywal z niej wnętrzności...Przygotuj prostokąt wycięty z
tekturki i włuż pośrodku wzdłóż przekroju poprzecznego czy na lini średnicy

Gotowe

!
23 lut 16:41
nadinna: ale wymysliles

ale wolałbym jednak rysunek bo z ta moja wyobrażnia oj to moze sie
dziać
23 lut 16:57
nadinna: hmm tu chyba jest bład w pierwszym przypadku objetosc chyba nie bedzie 11,25 tylko 6,75π
a może się mylę

23 lut 17:45
Zbyszek vel AtrurDitu: W pierwszym przypadku masz takie dane:
r=1,5 i h=5 oraz ze wzoru V=πr
h obliczasz:
V=(1,5)
2π*5=2,25π*5=11,25π cm
3
Mam pewność, że się nie pomyliłem

No chyba, że Ty nadal masz wątpliwości...?
23 lut 17:53
nadinna: no wiesz ja pewnosci nie mam poprostu chcialam zakumac i sama kąbinowałam ale okazuje sie
ze zle

a juz wiem zamiast H=5 ja liczylam przez 3 heheh moze kiedys to zakumam ale
dzieki sliczne tobie za pomoc jesli jestes w tym az taki dobry to jeszcze mam pare zadan
z tego blagam cie o pomoc
23 lut 17:58