Własności funkcji ?!...
Marcin: Funkcja f(x) KLAMRA = x2 + x - 6 , dla x < 1
KLAMRA = x2 - 4 , dla x ≥ 1
a) Oblicz wartość funkcji f dla argumentu x=1
b) Oblicz miejsca zerowe funkcji
c) Wyznacz te argumenty dla ktorych funkcja f przyjmuje wartość -4
d) naszkicuj wykres funkcji
23 lut 17:03
Judyta: a) 1
2-4= -3
b)x
2+x-6=0 Δ=b
2-4ac Δ=1+24=25
√Δ=5
x
1=-b-
√Δ/2a=-1-5/2=-3
x
2=-b+
√Δ/2a=-1+5/2=2 nie należy do zbioru ⇒ nie jest pierwiastkiem(mijescem zerowym)
x
2-4=0
x
2=4
x
1=2
x
2=-2 nie należy do zbioru
miejsca zerowe: x
1=-3, x
2=2
c)-4=x
2+x-6
x
2+x-2=0
liczysz pierwiastki
x
2-4=-4
x
2=0
x=0
d) naszkicować nie dam rady
23 lut 19:28
Marcin: dziekuje

bo nawet nie mialem pojecia jak ruszyc

teraz przynajmniej bede mial sie na
czym oprzec

mysle ze jakos naszkicuje dziekuje jak nie wiem co
23 lut 20:35