obliczenie V stożków
ruda: Witam potrzebuję pomocy w takim zadaniu
Dany jest trójkąt prostokątny o bokach 3,4,5. Trójkąt obraca się wokół
przeciwprostokątnej. Oblicz Pc i V powstałej figury.
23 lut 19:35
Mickej: podpowiem ci że to bedą 2 stożki skierowane do siebie podstawą
23 lut 19:37
ruda: tak własnie to robię ale w odp jest że Pc wynosi 16,8 i za chorobę mi nie wychodz Proszę
o pomoc
23 lut 19:40
Mickej: bo pewnie dodajesz dodatkowo pole podstawy tych stożków a pamietaj ze one sie łaczą
podstawami i nie dodaje sie tego do P
c
23 lut 19:42
ruda: głupota nie zna granicNo dobrze ale to w takim razie jaki będzie wzór na objętość
23 lut 19:45
Mickej: no pole boczne obu stożków masz tworzące a r sobie wyznaczysz dasz rade czy ci
wyznaczyć

?
23 lut 19:57
ruda: Policzyłam tą Pc ale dalej nie wiem jaka będzie objętość a do tego już nie mam odp

Może jakas kolejna wspaniała wskazówka

23 lut 19:57
ruda: r mi wyszło 2,4 tworzące 3 i 4 odpowiednio
i nie wiem czy dobrze
23 lut 19:58
Mickej: tworzące dobrze ale r zle
r
1=9\5
r
2=16\5
23 lut 20:05
ruda: A to nie są wysokości tych stożków

bo ja to tak wyliczyłam
23 lut 20:18
Mickej: no fakt sory mój błąd to są wysokości przecież r jest wspulne
r=12\5
23 lut 20:21
ruda: Aha czyli wzór na objętośc to by było 1/3πr
2*h1+1/3π*r
2*h2

bo ktoś znalałz w odp że
to ma być 10,8 a tu ups tak nie wychodzi
23 lut 20:24
ruda: czyli 1/3*2,42*1,8+1/3 * 2,42*3,2 π
23 lut 20:26
ruda: juz mi wszystko wyszło a wynik jest 9,6 Dziękuje za pomoc
23 lut 20:28
Mickej: nie ma za co
23 lut 20:33