Znajdź równanie prostej przechodzącej prze A (4, 2) nachylonej do osi OX pod kątem α=30
daamus: Znajdź równanie prostej przechodzącej prze A (4, 2) nachylonej do osi OX pod kątem α=30o
23 lut 19:49
daamus: z Góry bardzo dziękuję.. podoba mi się to forum... noo i co najważniejsze mądrzy ludzie
na nim siedzą..
23 lut 19:50
Mickej: ok skoro taka prosta to tak jeżeli ma być nachylona do osi OX to współczynnik kierunkowy
nasze a = tg30 musisz sprawdzić w tablicach ile to jest bo nie pamiętam i będziesz
miała taki układ równań
a=tg30
2=4a+b jak rozwiążesz to będziesz miała wzór funkcji
√3
tg30=-------------
3
23 lut 19:55
daamus: ok, dzięki
23 lut 19:58