ekstrema funkcji
Agnieszka: witam mam problem z ekstremami funkcji...
musze je wyliczyc przez badanie ciaglosci, rozniczkowalnosc warunki konieczne i
dostateczne

f(x)= x
2+2/2x+1
z gory dziekuje
23 lut 18:56
Bogdan:
Czy wzór funkcji jest taki:
x2 + 2
f(x) = ------------ ? można i tak zapisać: f(x) = (x2 + 2) / (2x + 1).
2x + 1
czy taki
2
f(x) = x2 + ----- + 1 ?
2x
23 lut 19:26
Agnieszka: tak ale co dalej
23 lut 19:28
Agnieszka: ten pierwszy to moj wzor
23 lut 19:30
Mickej: hahaha ale padło pytanie jak dokładnie wygląda wzór funkcji Agnieszko
23 lut 19:30
Agnieszka: odpowiedz tez padla Mickej hahaha

pozdrawiam i czekam na wskazowki
23 lut 19:31
Bogdan:
No to jedziemy, proszę poczekać
23 lut 19:37
Agnieszka: nie ma problemu
23 lut 19:42
Bogdan:
Dziedzina D
f = R\{-1/2}
Funkcja:
a) posiada asymptotę pionową x = -1/2.
b) lim f(x) = -∞ , lim f(x) = +∞
x→-∞ x→+∞
nie posiada asymptoty poziomej,
c) lim (f(x) * 1/x) = 1/2
x→∞
posiada asymptotę ukośną y = ax + b, a = 1/2
b = lim (f(x) - (1/2)x) = -1/4
x→∞
Wyznaczamy pierwszą pochodną funkcji:
2x(2x + 1) - 2(x
2 + 2) (x + 2)(x - 1)
f'(x) = ------------------------------ = --------------------
(2x + 1)
2 2(x + 1/2)
2
Rysujemy szkic pochodnej ("falę")
+ + + + + +
-------- -2 ---------- (-1/2) ---------- 1 --------> x
- - - - - -
Z rysunku widać, że:
1. f'(x) = 0 dla x = -2 oraz dla x = 1 (warunek konieczny istnienia ekstremum),
2. Pochodna zmienia znak w:
a) x = -2 z "plus" na "minus", to znaczy, że w tym punkcie istnieje maksimum
(warunek wystarczający),
b) x = 1 z "minus" na "plus", to znaczy, że w tym punkcie istnieje minimum
(warunek wystarczający).
Stąd y
maks = f(-2) = -2 oraz y
min = 1
23 lut 20:02