wyliczyłam, że bok rombu wynosi 10 cm.
ennnnneeee:): W prostokącie połączono środki sąsiednich boków. Powstał w ten sposób romb, który ma
obwód równy 40cm i pole równe 96cm2 Oblicz długośc boków prostokąta.
wyliczyłam, że bok rombu wynosi 10 cm.Czy mam liczyc ze wzoru d=a √2 czy to błędne
myślenie prosze o pokierowanie
23 lut 12:07
Basia:
przekątna rombu to nie przekatna kwadratu, tak nie można
zauważ, że d1 = x i d2 = y
gdzie d1,d2 przekatne rombu; x,y - boki prostokąta
przekątne rombu przecinają się w połowie i pod kątem prostym czyli
(d1/2)2 + (d2/2)2 = a2
ponadto
Prombu = d1*d2/2
to powinno wystarczyć
23 lut 12:17
Zbyszek vel AtrurDitu: Biorąc pod uwage zmienne Basi można to doprowadzić do takiej postaci:
d
14-400d
12+36864=0 ,a dalej to już delta różne możliwości, tylko liczyć
23 lut 12:53