matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.10.2009
Zadania
Odp.
16
kaz:
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu x
17
−mx
15
+(m−2)x
10
+2x+m
2
−2 przez dwumian x −1 jest równa 3?
1
ariffe2:
Arob a co ty sadzisz o tym moim nieszczęsnym zadaniu?
3
ariffe2:
Bogdanie proszę o pomoc.
11
ariffe2:
Nie wiem jak to zrobić (−3)=3<=>suma kątów wewnętrznych czworokąta wynosi 360□
22
Matma:
Bogdan moge Cie prosic o rozwiaznei z ad?
0
Wojtek:
Proszę pomóżcie mi
http://matematyka.pisz.pl/forum/21485.html
0
ola:
Rozumiem że macie mnie gdzieś
16
bogusia:
11 do potęgi 4/3 podzielone przez pierwiastek 3 stopnia z 11 ile to wynosi
3
michał:
Wynik zapisz w postaci potęgi liczby 4
3
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku. Ze zbioru Z = {x∊N: log2 + log(4
x−2
+ 9 ) ≤ 1 + log(2
x−2
+1 ) } losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby i tworzymy z nich liczbę
0
ola:
W basenie o pojemności 375 m3 jest 75 m3 wody. Do napełnienia basenu używana jest pompa jest pompa o wydajności 10 litrów na sekundę.
0
ola:
W basenie o pojemności 375 m3 jest 75 m3 wody. Do napełnienia basenu używana jest pompa jest pompa o wydajności 10 litrów na sekundę.
3
ola:
W tabeli podane są wartości pewnej funkcji liniowej f dla kilku argumentów.
3
ola:
W tabeli podane są wartości pewnej funkcji liniowej f dla kilku argumentów.
4
Kamil:
Liczyłem na wszystkie strony i wychodziły mi jakieś głupoty
Ile wierzchołków ma ostrosłup który ma 44 krawędzie,
2
Ares:
ja kto rozwiazac ?
2
Ewuśś :
Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o bokach 3 i 4 a wysokość graniastosłupa ma długość 12
1
Karola:
Ze zbioru Z = {x∊N: log2 + log(4
x−2
+ 9 ) ≤ 1 + log(2
x−2
+1 ) }losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby i tworzymy z nich liczbe trzycyfrowa rozpoczynaac od cyfry setek. Jakie
2
Matma:
udowodnij ze w trojkacie rownoramiennym dwusieczne katow przy podstawie sa rownej dlugosci
5
tiki tak:
:::rysunek::: Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt M tak, że |AM| / |MC| = 5/7. Przez punkt M poprowadzono
2
Matma:
Spr czy rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna wyrazenia wiedzac zeα∊(o.90)
2
april:
dany jest A=<−8,12> i B=(0.20).wyznacz przedział różnicy zbiorów A\B .
2
Mat:
9
Matma:
w trojkacie prostokatnym a.b oznaczaja dlugosci przyprostokatnych ,α jest miara kata lezacego na przeciw przyprostokatnej dlugosci a
2
Anka:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 12 cm i 16 cm obraca się wokół przeciwprostokątnej. Oblicz pole i objętości powstałej bryły.
7
Matma:
zbuduj kat o mierze α,α∊9o,90)takiej ze cosα=1/2
√
2
4
Izka:
Dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone że środek jednej z kuli lezy na powierzchni drugiej. Oblicz długość linii przecięcia powierzchni tych kul.
8
xxx:
log[2log
3
[1+log
2
(1+log
2
x)]=
1
2
0
ariffe2:
Popełniłam błąd .Określ wartość logiczną zdan. /−3/=3□suma kątów wewnętrznych czworokąta wynosi 360⬠. proszę o pomoc
11
Wojciech:
Jacek I Jurek mieszkaja w miejscowosciach A i B leżacych przy tej samej szosie w odleglosci 18km , Chlopcy wyruszyli jednoczesnie jeden z miejscowosci A , drugi z B , idac kazdy ze stala
11
Matma:
poleci ktos jakies dobre vademecum ?
9
Mat:
log
7
[log
4
(log
2
3
(x−7))]=0
4
Mat:
log
4
[log
3
(log
2
x)]=
1
2
5
Cz#st#:
2 pociągi, jeden z prędkością v
1
=60km/h, drugi z prędkością v
2
=80km/h, jadą naprzeciw siebie z miejscowości odległych o 100km. Oblicz czas i miejsce spotkania pociągów.
10
Matma:
lubi tu ktos trgonometrie i chce sobei pocwiczyc mam kilka zadan
3
kaja.:
wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych wykresy funkcji f i g sa prostopadle. f(x) = |m−2|x − 3 oraz g(x) = (m+2)x + 5
21
pati:
moglby ktos sprawdzic czy dobrze zrobilam nastepujace zadanie. Zbadaj monotoicznosc ciagu
2n+3
2
a)a
n
=
i b)a
n
=n
2
−3n+2 ; moj wynik w a)
ciag rosnacy i b) 2n−2
n+1
n+1
n∊{1}→ciag staly, n∊{2,3,4,5,6...}→ciag rosnacy tzn ciag nie jest monotoiczny
2
M:
zad. wiedzac ze x
4
i x
6
sa liczbami wymiernymi wskaz zdania prawdziwe . uzasadnij.
3
kicia16072:
BLAGAM POMOCY NIE CZAJE zdarzenia A i B sa zdarzniami przestrzennymi Ω. Wykaz ze jesli P(A) =0,7 oraz P(B)=0,8, to P(A
3
Piotrek:
Zad1. Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 2√2cm. Przekątna prostopadłościanu d=5cm. Oblicz
3
anżelikaa:
Oblicz średnice pni drzew o obwodach : 50 cm , 1m , 4m
2
Angelina xD:
znajdź liczbę przeciwną i liczbę odwrotną do : a) π
3
Angelina xD:
jaki promień ma okrąg w którym kąt środkowy o mierze 45∧ jest oparty na łuku o długości 2 π.
3
tiki tak:
wiem, że banalne ale 10/9 to ile procent? 110% ?
1
Alan:
Ramiona Ad i BC trapezu ABCD przedłużono tak, ze przecięły się w punkcie M. Oblicz długość odcinka MD, gdy AD=21 cm, AB=48 i CD=36.
1
wojtek:
Rozwiązywałam sama zadanie i pod koniec otrzymałam coś takiego, próbuję to rozwiązać na różne sposoby, ale nie chce mi wyjść, muszę jakiś głupi błąd robić..
5
Alan:
Siemanko
Proszę o pomoc. Dom o szerokości 15m sfotografowano aparatem, w którym odległość soczewki od błony
2
Wydi:
Oblicz log
2
(−ab) jeśli log
(−a)
2=2 i log
1
6
b=0,75
7
Wydi:
Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p spełniające równość. 9
log
3
(p−3)
=4
2
ariffe2:
klikam w "kliknij po więcej przykładów" i nic mi się nie pokazuje jaka może być przyczyna?
4
Wydi:
Sprawdź czy liczby a,b,c są całkowite.
10
ariffe2:
Witajcie wszyscy.Chciałabym sprostować jedną sytuację.Wczoraj pojawiłam się u was pierwszy raz .Z przyczyn rodzinnych nie ukończyłam szkoły,dopiero teraz po 20 latach mam szansę to
2
ariffe2:
myślę że teraz dobrze to zapiszę proszę o sprawdzenie. określ wartość logiczną zdań 1,(14)ε NW W ALTERNATYWIE
√
81
< 10 i jak mam to zrobić?
8
Beata:
:::rysunek::: Proszę bardzo o pomoc
Bardzo ważne zadanie mam, liczyłam ale nic mi nie chce wyjść
4
nick15:
Witam wszystkich ponownie tym razem chciałbym prośić o sprawdzenie 2−óch zadań a jak jest coś żle to napisać gdzie popełniłem błąd lub napisać poprawne rozwiązanie
0
ariffe2:
PROSZĘ O POMOC
2
ariffe2:
Proszę o sprawdzenie następnych moich zadań. Określ wartość logiczną zdań. a)
√
(−2)
2
=−2 i 3
2
+2
2
=25 od.
√
4
=−2 i9+4=25 2=−2 i 13=25 p=fałsz i
5
ariffe2:
Dopiero zaczynam naukę na komputerze i nie mogę sobie poradzić ze znakami,klikam w napis "kliknij po więcej przykładów "i nie wiem co dalej ,pomocy
11
fadusia:
oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej wyniku obrotu trapezu równoramiennego o podstawach długości 10 i 4 i ramionach długości 5 wokół dłuższej podstawy
7
fadusia:
jeszcze takie tworząca stożka o długości 4 dm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni. oblicz objętość stożka. jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do pola
1
fadusia:
proszę o pomoc. w prostopadłościanie dane są: przekątna główna 10, przekątna podstawy 6 i stosunek długości krawędzi podstawy 1:2. Oblicz objętość tego prosopadłościanu. I nawet bym
2
fadusia:
witam. mam pytanie rozwiązuję zadanie i wyszło mi 5
√
2
jak mam to na polwę podzielić.
0
ariffe2:
Proszę pomocy z dwoma ostatnimi postami.
4
ariffe2:
czy dobrze to rozumiem. pierwiastek z (−2)do kwadratu to −2
2
ariffe2:
jeszcze jedno do sprawdzenia. A={trzy−czwarte,pierwiastek z 2,−7,10} B={jedna−druga,pierwiastek
0
ariffe2:
Dlaczego ktoś podszywa się pod mój nick?
9
ariffe2:
czy ktoś mi sprawdzi zadanie.wykonaj działanie na zbiorach. A={x:x εN ∊x≤4} B={x:xεC⊂−3≤x<8} rozwiązanie A={4,3,2,1,0} B={−2,−1,o,1,2,3,4,5,6,7,8} A∪B={−2,−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8}