matematykaszkolna.pl
stożek - objętść fadusia: jeszcze takie tworząca stożka o długości 4 dm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni. oblicz objętość stożka. jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do pola jego podstawy ? wiem jak obliczyć ale nie wiem czy dm muszę zamieniać na cm bo okropny wynik duży wychodzi no i nie wiem jaki jest stosunek
2 paź 07:57
Bogdan: rysunek R2 = 4 ⇒ R = 22 [dm] i H = 22 [dm] Pole podstawy PP = π*( 22 )2 = 8π [dm2] Pole powierzchni bocznej PB = π*22*4 = 82π [dm2]
PB 82π 

=

= 2
PP  
 1 16 
Objętość V =

*8π*22 =

π2 [dm3]
 3 3 
2 paź 11:26
fadusia: tak własnie zrobiłam . Tylko nie wiedziałam co z tymi dm . dzięki bardzoemotka
2 paź 12:55
fadusia: jeszcze spytam o drugą częśc zadania − jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do pola jego podstawy?
3 paź 08:14
Bogdan: Czy podtrzymujesz swoje pytanie o to, jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do pola jego podstawy?
3 paź 15:14
fadusia: no takemotka bo nie wiem
5 paź 08:40
Bogdan: Dzień dobry. No cóż, skoro podtrzymujesz swoje pytanie, to stwierdzam ze smutkiem, że ograniczyłaś się do bezmyślnego przeczytania moich wyjaśnień, ponieważ już zamieściłem w nich informację o wartości stosunku powierzchni bocznej PB stożka do pola jego podstawy PP. Powtarzam więc, ale uważam, że straciłem czas zajmując się pomocą dla Ciebie.
PB 

= 2.
PP 
5 paź 09:30
fadusia: nie no. Sama obliczyłam zadanie całe zanim dostałam odpowiedź. I widziałam ten 2 ale możesz się śmiać nie kumam co z tymi stosunkami. Więc jak zobaczyłam to wolałam spytać niż jakieś głupoty sama napisać. Przepraszam i dziękuję za stracony czas.
6 paź 10:04