stożek - objętść
fadusia: jeszcze takie tworząca stożka o długości 4 dm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
45stopni. oblicz objętość stożka. jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do pola
jego podstawy ? wiem jak obliczyć ale nie wiem czy dm muszę zamieniać na cm

bo okropny
wynik duży wychodzi no i nie wiem jaki jest stosunek
2 paź 07:57
Bogdan:

R
√2 = 4 ⇒ R = 2
√2 [dm] i H = 2
√2 [dm]
Pole podstawy P
P = π*( 2
√2 )
2 = 8π [dm
2]
Pole powierzchni bocznej P
B = π*2
√2*4 = 8
√2π [dm
2]
| | 1 | | 16 | |
Objętość V = |
| *8π*2√2 = |
| π√2 [dm3] |
| | 3 | | 3 | |
2 paź 11:26
fadusia: tak własnie zrobiłam . Tylko nie wiedziałam co z tymi dm . dzięki bardzo
2 paź 12:55
fadusia: jeszcze spytam o drugą częśc zadania − jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do
pola jego podstawy?
3 paź 08:14
Bogdan:
Czy podtrzymujesz swoje pytanie o to, jaki jest stosunek powierzchni bocznej tego stożka do
pola jego podstawy?
3 paź 15:14
fadusia: no tak

bo nie wiem
5 paź 08:40
Bogdan:
Dzień dobry.
No cóż, skoro podtrzymujesz swoje pytanie, to stwierdzam ze smutkiem, że ograniczyłaś
się do bezmyślnego przeczytania moich wyjaśnień, ponieważ już zamieściłem w nich informację
o wartości stosunku powierzchni bocznej P
B stożka do pola jego podstawy P
P.
Powtarzam więc, ale uważam, że straciłem czas

zajmując się pomocą dla Ciebie.
5 paź 09:30
fadusia: nie no. Sama obliczyłam zadanie całe zanim dostałam odpowiedź. I widziałam ten √2 ale możesz
się śmiać nie kumam co z tymi stosunkami. Więc jak zobaczyłam to wolałam spytać niż jakieś
głupoty sama napisać. Przepraszam i dziękuję za stracony czas.
6 paź 10:04