matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.9.2009
Zadania
Odp.
2
Madzialena:
Oblicz wartosc liczbową wyrażenia:
1
Ania :
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania Dany jest trójkat ABO, gdzie A(−2,0), B (0.1), O (0.0). Trójkat prostokątny CDE ma
5
euphoriaaa:
hej witajcie yo siema jutro mam kartkowe z matmy z reguly mnozenia
11
Kasik:):
Witam
mam mały problem z zadaniem i prosilabym o pomoc... Winda z 8 pasazerami zatrzymuje sie na 10 pietrach. Ile jest rozmieszczen pasazerow przy
6
Justyna:
Bardzo proszę o pomoc
!
6
Rafał:
Cień człowieka o wzroscie 180cm ma dlugosc 2,2 m. Oblicz wysokosc drzewa ktorego cień ma 6+n m. dlugosci .(n=28)
2
Kasiaaa:
Oblicz miarę kąta ostrego w trapezie równoramiennym jeśli jego podstawy mają długości ; a=2n+4,
0
Kasiaaa:
oblicz wartość wyrażenia : 4n sin2 30(stopni) − n tg2 60(stopni) +n tg 20(stopni) razy tg 70(stopni) − 3pierwiastki z
2
studenci:
2n + 3
lim
5n
do potegi 5n czy wynik wyjdzie e
1
0
2n − 1
3
Kasiaaa:
oblicz wartość wyrażenia : 4n sin2 30(stopni) − n tg2 60(stopni) +n tg 20(stopni) razy tg 70(stopni) − 3pierwiastki z
5
klon:
Proszę o szczegółowe wytłumaczenie:
6
Kasiaaa:
oblicz wartość wyrażenia : 4n sin
2
30(stopni) − n tg
2
60(stopni) +n tg 20(stopni) razy tg 70(stopni) − 3pierwiastki z
0
Kola20:
Oblicz miarę kąta ostrego w trapezie równoramiennym jeśli jego podstawy mają długości ; a=2n+4, b=20+n, obwód tego trapezu wynosi 3n+34.
2
123:
Dobry wieczór Ciąg arytmetyczny (a
n
) oreślony jest wzorem a
n
=2n−6. Zsumowano 10 kolejnych wyrazów tego
1
łukasz:
łukasz: rozwiąż układ równań x
2
+y
2
+6x−16=0 x−2y=2
1
ania:
dla jakich liczb a, b, c wielomiany W(x)= a(x−2) (x−3) +b(x−1) (x−3) +c(x−1) (x−2) i G(x)= 5x(do kwadratu)−19x+18 sa rowne ?
4
Ona_18:
Wykaż, że obwód czworokąta powstałego z połączenia środków boków dowolnego czworokąta jest równy sumie długości przekątnych tego czworokąta.
1
Ona_18:
Spośród 30 uczniów klasy IIa 14 gra w piłkę nożną, 18 w piłkę siatkową, a 5 gra w piłkę nożną i piłkę siatkową. Ilu uczniów :
1
Julka :
Pomóżcie...Prosta k przecina proste o równaniach 2x−y−1=0 i 2x−y+4=0 w punktach A i B i zawiera punkt P(−2,3). Wyznacz równanie prostej k jeśli dlugość AB= √5
2
Pati:
dwa wyrazy środkowe ciągu geometrycznego, mającego szesnaście wyrazów, równają się 7/3 i 7/9. znajdź pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu/
1
Maciek:
Witam! Chcę, abyście sprawdzili czy dobrze rozwiązałem zadanie: Wypisz wszystkie pozdzbiory zbioru C={a, {b, c}, d}
1
Ona_18:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB, gdzie A=(−1,3), B=(3,7).
1
ZuŹkA:
Wyznacz 5 początk. wyrazów ciągu danego wz. rekurencyjnym
0
mama:
Witam miło
! prosze o pomoc jeśli można : Taka jest tresc zadania : podaj elementy nastepujacych zbiorów
1
sj1217:
⊂∫Narysuj wykres funkcji y=x
2
−4x+4 podaj zbiór wartości określ jej monotoniczność. proszę o pomoc w rozwiązaniu i narysowaniu funkcji.
2
misia:
Do trójkąta prostokątnego ABC,w którym przyprostokątne mają długości AC=5 i BC=5
√
3
dorysowano trójkąt równoboczny ADB.Wykaż,że trójkąt BCD jest prostokątny.
0
xx:
Do tima: wielkie dzięki za podpowiedź
dzięki tobie i twojej podmocy rozwiązałam całe zadanie
1
Marcik:
w 20 osobowej grupie sportowców każdy trenuje siatkówkę lub koszykówkę.Oblicz ile osób uprawia grę w kosza, jeśli wiesz że siatkówkję trenuje 2 razy mniej osób niż koszykówkę, a 4 osoby
4
Pani:
Na bokach kwadratu zbudowano trójkąty równoboczne, których trzecie wierzchołki leżą na zewnątrz danego kwadratu. Wykaż, że łącząc te trzecie wierzchołki odcinkami otrzymamy kwadrat. Oblicz
1
łukasz:
2
+y
2
+6x−16=0 x−2y=2
1
Julka :
Prosta k przecina proste o równaniach 2x−y−1=0 i 2x−y+4=0 w punktach A i B i zawiera punkt P(−2,3). Wyznacz równanie prostej k jeśli dlugość AB= √5
7
Makados:
Punkt P należy do prostej l o równaniu y=3x−1 wyznacz współrzędne punktu P tak aby suma kwadratów jego odległości od punktów A(−2,5) B(1,−4) była najmniejsza.
1
xx:
Słuchajcie mam takie zadanie do rozwiąznia i szczerze powiedziawszy to nie wiem jak je zrobic. W klasie liczącej 27 uczniów wszyscy dojezdżają do szkoły, korzystając z róznych rodzajów
2
łukasz:
2
+y
2
+6x−16=0 x−2y=2
1
Julka :
POMOCY. POTRAFI KTOŚ TO ZROBIĆ? Prosta k przecina proste o równaniach 2x−y−1=0 i 2x−y+4=0 w punktach A i B i zawiera punkt P(−2,3). Wyznacz równanie prostej k jeśli dlugość AB=
√
5
0
karo:
O liczbach a i b wiemy że a ~17,5 i jest to przybliżenie z nadmiarem, a błąd bezwzględny tego przybliżenia wynosi 0,224, oraz, że b~8,5 i jest to przybliżenie z niedomiarem, a błąd
0
jati:
Kibic obserwuje zawody lekkoatletyczne oszacował długość rzutu młotem na 78 m 40 cm, a okazało się, że młociarz rzucił młot na odległość 77 m 76 cm. Długość skoku trójskoczka kibic ocenił
1
bezimienna:
W jakiej odległości słońce znajduje się od merkurego jeżeli czas potrzebny światłu na przebycie
2
łukasz:
rozwiąż układ równań x
2
+y
2
+6x−16=0 x−2y=0
1
dzokonda:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
o
.Krawędź boczna ma długość b=2
√
21
. Wyznacz objętość ostrosłupa.
8
Marek:
:::rysunek::: W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym krawędź podstawy jest 4, a przekątna AC
1
ściany
1
łukasz:
jaki będzie pierwiastek z 144516
2
tomek15:
Podaj przykład dwóch zbiorów A i B takich,że zbiór A ma 5 elementów ,zbiór B ma 5 elementów,natomiast zbiór B−A ma 3 elementy .po ile elementów mają zbiory A i B
2
Pati:
miedzy liczby 3 i 16/2187 wstaw trzy liczby, tak by wyraz z podanymi liczbami tworzył ciąg geometryczny
1
Wikiii:
Oblicz obwód czworokąta opisanego na okręgu wiedząc że stosunek długości trzech kolejnych boków wynosi 3:5:6, a suma tych długości jest równa 42cm.
2
Ania:
wyznacz prędkość elektronu jeśli masa relatywistyczna jest równa 3 krotnej masie spoczynkowej
4
MAREK23:
potęgi a jednostki
2
bezimienna:
W jakiej odległości słońce znajduje się od merkurego jeżeli czas potrzebny światłu na przebycie tej drogi wynosi 3,2 minuty, a predkosc swiata wynosi 300 000 km/s?
1
malinaa18:
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy bez zwracania po 1 cyfrze i zapisujemy liczbę 3 cyfrową w kolejności wylosowania.Ile wsród tych liczb jest parzystych
1
gimigis:
mam takie pytanie...
√
3
5
5
cos x = −
i dlaczego x =
+ 2kπ
To 2kπ rozumiem,ale z tym
coś mi
2
6
6
się nie zgadza...
1
DoNuśS:
Ile razy objętość czworościanu foremnego o krawędzi 6 cm jest większa od objętości czworościanu foremnego o krawędzi 1 cm
Jak to obliczyć? Pomożecie?
2
Marek:
Oblicz objętość stożka, w którym pole podstawy jest 16, a pole powierzchni bocznej jest 20.
5
Marek:
W kulę o promieniu r=5 wpisano stożek o wysokości 8.Oblicz objętość i pole całkowite stożka.
1
Marek:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego suma długości wszystkich krawędzi wynosi 12.
6
Ona_18:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB, gdzie A=(−1,3), B=(3,7).
1
Ola:
Rozwiaz rownanie 2
x+3
− 2
x
= 112
5
Dav:
obliczdet A x Atransponowane A= −1 0 2 1
2
hania:
Proszę jeszcze raz o pomoc w tym zadaniu.ponieważ,w pomocy nie uwzględniono,iż w każdej szufladzie ma być jedna kula.Dziękuję.
2
reniek:
Proszę bardzo o pomoc 1.Długości krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg
4
:-)TO TYLKO JA:
Sprawdzi mi ktoś,co zrobiłam źle,bo jakoś mi nie wychodzi tak,jak trzeba... Oblicz dla jakiej liczby n sumy n początkowych wyrazów ciągu arytm.6,18,30,...oraz ciągu
2
kamila:
4x−1/x=0 y=ln(
√
x
2
−1)
8
sprawdzi ktoś czy dobrze?:
Wyznacz stosunek objętości sześcianu o krawędzi 4 cm do objętości kuli opisanej na tym sześcianie.