ciąg
123: Dobry wieczór
Ciąg arytmetyczny (a
n) oreślony jest wzorem a
n=2n−6. Zsumowano 10 kolejnych wyrazów tego
ciągu otrzymując liczbę 310.Które wyrazy zsumowano.
różnica ciągu : 2
Obliczyłem ile wynosi pierwszy wyraz,wiem ile wynosi różnica, ale nie wiem jak wyznaczyc które
wyrazy zsumowano

Poproszę o jakoś wskazówkę
Bogdan:
Jakaś wskazówka:
Traktujemy a
n jak pierwszy wyraz ciągu, drugim wyrazem jest a
n +1, trzecim jest a
n + 2,
dziesiątym wyrazem jest więc a
n+9.
| | 1 | |
310 = |
| * 10 * [ 2n − 6 + 2(n + 9) − 6 ] |
| | 2 | |
Stąd n= 14
Zsumowano: a
14, a
15, a
16, ... , a
23