funkcje trygonometryczne
Kasiaaa: oblicz wartość wyrażenia :
4n sin2 30(stopni) − n tg2 60(stopni) +n tg 20(stopni) razy tg 70(stopni) − 3pierwiastki z
trzech ctg60(stopni).
14 wrz 21:21
sufler: sin 30 (stopni) = 1/2 zatem sin2 30 (stopni) = (1/2)2 = 1/4
tg 60 = √3 zatem tg2 60 = 3
ctg 60 = √3 / 3 zatem 3√3 * ctg 60 = 3√3 * √3/3 = 3
tg α = ctg (90−α) zatem tg 70 = ctg 20
tg 20 * tg 70= tg 20 * ctg 20 = 1 (z jedynki trygonometrycznej)
Twoje wyrażenie to: 4n * 1/4 − n * 3 + n * 1 − 3 = n − 3n + n − 3 = −n − 3
14 wrz 21:31
Kasiaaa: tak ale musze dodac ze pod literke "n" trzeba podstawic liczbe 28 ):
14 wrz 21:34
sufler: −n−3 = −28−3 = −31
14 wrz 21:43
Kasiaaa: i to tylko tyle ...wystarczy?
14 wrz 21:46
sufler: Tak
14 wrz 21:49
Kasiaaa: dziekuje(:
14 wrz 21:50