.
Ania: wyznacz prędkość elektronu jeśli masa relatywistyczna jest równa 3 krotnej masie spoczynkowej
Jakub: Korzystasz ze wzoru na masę relatywistyczną m
r
Masa relatywistyczna jest trzykrotnie większa od masy spoczynkowej, więc m
r = 3m
| | 1 | |
9 = |
| /*(1 − v2c2) |
| | 1 − v2c2 | |
9(1 −
v2c2) = 1
9 − 9
v2c2 = 1 /*c
2
9c
2 − 9v
2 = c
2
9c
2 − c
2 = 9v
2
8c
2 = 9v
2 /:9
v
2 =
89c
2
v =
√ 89c2
v =
√83c
za c wstaw prędkość światła czyli 3 * 10
8 ms i policz na kalkulatorze, ile v w
przybliżeniu wynosi.