matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
działania na ciągach
Pati:
dwa wyrazy środkowe ciągu geometrycznego, mającego szesnaście wyrazów, równają się 7/3 i 7/9. znajdź pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu/
14 wrz 20:13
sowa:
to środkowymi wyrazami są a
8
i a
9
a
9
wiesz ,że
= q
a
8
zatem: q =
7
9
*
3
7
=
1
3
a
8
ponieważ: a
8
= a
1
*q
7
=> a
1
=
q
7
7
3
więc: a
1
=
=
7
3
*3
7
= 7*3
6
(
1
3
)
7
14 wrz 20:31
Pati:
dziękuję
14 wrz 21:11
kkk:
a1=5103
13 wrz 20:37