Objętośc i pole stożka
Marek: W kulę o promieniu r=5 wpisano stożek o wysokości 8.Oblicz objętość i pole całkowite stożka.
//Drugie z trzech zadań, których nie mogę rozwiązać. Nie wiem nawet, jak ma wyglądać rysunek.
Będę wdzięczny za pomoc.
14 wrz 14:44
Grzechu:

CO=OB=r h=z+y. h=8. z=5 y=3. x
2 = r
2− y
2. x
2= 25−9. x
2=16 . x=4. V=1/3 * π* x
2 *h.
V= 256/3 π. l
2 = x
2 + h
2. l
2= 16+ 64. l
2 = 80. l= 4
√5. P= 16π+ 16
√5π.
14 wrz 15:56
Marek: Rysunek można tak uprościć − aha

Ja chciałem rysować w 3D.
Skąd z=5 i y=3?
14 wrz 16:11
Marek: Hmm... jeśli V=1/3 * π* x2 *h −−−> V=1/3 π42*8, to V=128/3π, czy tak?
14 wrz 16:16
Grzechu: bo z = CO. a CO =r, czyli 5. a h= z+y. hm do wzoru na objętość jestem przyzwyczajony jako
ułamek 1/3 i π r
2 * H. dlatego się myli niektórym

. to będzie V= π* x
2 * h / 3
14 wrz 16:21
Marek: Czyli objętość wyniesie 4223π.
Co do pola − nie powinno być 16π + 20√5π (Pc=42π + 5*4√5π)?
14 wrz 16:26