sprawdzi ktoś czy dobrze?: Wyznacz stosunek objętości sześcianu o krawędzi 4 cm do objętości kuli opisanej na tym
sześcianie.
Dane
2R − długość przekątnej głównej sześcianu
2R= a√3=4√3
czyli jedno R wynosi 2√3
V sześcianu = a3
V sześcianu= 43
V sześcianu = 58 [cm3]
V kuli = 43πR3
V kuli = 43(2√3)3
V kuli =43π(2*3)
V kuli= 43π*6
V kuli = 183π
V kuli = 6 π[cm3]
14 wrz 09:41
♊: przy V sześcianu → 4
3 = 64
przy V kuli − w 2 linijce zgubiło się π
w następnej linijce się co prawda odnalazło, ale (2
√3)
3 ≠ (2*3).
Stosunek objętości sześcianu do kuli nie został podany na końcu.
| | Objętość sześcianu | |
Końcowy wynik powinien być przedstawiony tak: |
| |
| | Objętość kuli | |
14 wrz 10:09
sprawdzi ktoś czy dobrze?: czyle bedzie wygladało to tak:
64[cm
3] przez 6π[cm
3]

czy to bedzie tak

jesli sie myle to prosze podac mi co w zadaniu zrobilam zle.
14 wrz 10:25
♊: Objętość kuli jest źle obliczona − napisałem Ci wcześniej o co chodzi.
(2√3)³ ≠ (2*3)
14 wrz 11:33
sprawdzi ktoś czy dobrze?: czy to wyjdzie 8 π[cm
3]
14 wrz 11:36
sprawdzi ktoś czy dobrze?: oczywiscie v kuli 8 π[cm3]
14 wrz 11:37
Ryuuk:
Oblicz objętość kuli

V kuli =
43π * (2
√6)
3
V kuli =
43π * 8 * 3
√3
V kuli = 4π * 8
√3
V kuli = 32
√3π
Jak pisał wcześniej ♊:
| | Objętość sześcianu | |
Końcowy wynik powinien być przedstawiony tak: |
| |
| | Objętość kuli | |
podstaw i koniec
14 wrz 12:27
Ryuuk:
ups, źle napisałem

w pierwszej linijce

V kuli =
43π * (2
√3)
3
14 wrz 12:28
sprawdzi ktoś czy dobrze?: dziekuje za pomoc wszystkim
15 wrz 15:00