jak wyliczyć wyrazy ? ciąg
Pati: 
miedzy liczby 3 i 16/2187 wstaw trzy liczby, tak by wyraz z podanymi liczbami tworzył ciąg
geometryczny
14 wrz 16:53
Kasia: a1=3 , an=a5=16/2187 Szuk: a2=? , a3=?,a4=?
16/2187=a1+4r
16/2187=3+4r
4r=16/2187−3
14 wrz 17:19
sowa:
szukane liczby to: x = 3*q, y= 3*q
2 , z= 3*q
3
3, 3*q, 3*q
2, 3*q
3,
162187
a
5 = a
1*q
4 = 3*q
4
to: 3*q
4 =
162187
2187 = 3
7 , 16 = 2
4
więc :
drugi wyraz jest: x = 3*
29=
23
trzeci wyraz: : y = 3*
481 =
427
czwarty wyraz:: z= 3*
8729 =
8243
zatem należy wstawić liczby:
23 , 427 , 8243
14 wrz 20:02