Zadanie
Justyna: Bardzo proszę o pomoc

!
W trójkącie prostokatnym którego obwód jest równy 60, stosunek długości przyprostokatnych
wynosi 4/3. Oblicz długość boków tego trójkata.
14 wrz 22:19
Eta:
Podpowiadam
14 wrz 22:36
Eta: a+b +c = 60 i a2 +b2 = c2
i ab = 43 => a = 43*b
więc: (43b)2 + b2 = c2 to: 169b2 + b2 = c2
to: c2 = 259b2 => c = 53*b
podstawiając do: a +b +c = 60
wyznaczysz "b"
dalej już powinnaś sobie poradzisz...
Odp: a = 20 b= 15 c= 25
14 wrz 22:42
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie
14 wrz 22:43
Eta:
Witaj
AROB
14 wrz 22:44
sufler: Jedną z przyprostokątnych można określić jako 3x, a drugą 4x. Przeciwprostokątną nazwiemy y.
Z informacji o obwodzie: 4x+3x+y=60 czyli 7x+y=60 czyli y = 60 − 7x
Z tw. Pitagorasa: (4x)2 + (3x)2 = y2 czyli 16x2 + 9x2 = y2 czyli 25x2 = y2
Teraz wystarczy rozwiązać układ równań:
y = 60 − x
25x2 = y2 podstawiając y z pierwszego do drugiego.
Uwaga: sprawę upraszcza "spierwiastkowanie" drugiego równania i otrzymanie wersji 5x = y. Ale
trzeba mieć świadomość, że wolno to zrobić tylko dlatego, że wiemy, iż rozwiązania mają być
liczbami dodatnimi − bo są długościami boków trójkątów.
14 wrz 22:48
Justyna: Dziękuję bardzo za rozwiązanie, z resztą sobie poradziłam
14 wrz 22:56