równanie prostej
Julka : POMOCY. POTRAFI KTOŚ TO ZROBIĆ? Prosta k przecina proste o równaniach 2x−y−1=0 i 2x−y+4=0 w
punktach A i B i zawiera punkt P(−2,3). Wyznacz równanie prostej k jeśli dlugość AB= √5
14 wrz 18:10
sufler: Oznaczmy: m: 2x−y−1=0, n:2x−y+4=0
Szkic rozwiązania:
1) m i n to proste równoległe. Jeśli obliczymy ich odległość, to okaże się, że właśnie ona jest
równa √5.
2) Odcinek oznaczający odległość jest prostopadły do prostych m i n (i ma końce A i B), zatem
poszukiwana prosta k jest prostopadła do naszych prostych. (Bo zawiera ten odcinek)
3) Szukamy prostej k jako prostopadłej do m (lub do n) i przechodzącej przez punkt P.
ad 1) Aby obliczyć odl. dwóch prostych równoległych, wyznaczamy jeden punkt należący do jednej
z prostych − np. zauważamy, że punkt M(1,1) należy do prostej m. Następnie wyznaczamy
odległość punktu M od prostej n − wzór na odległość punktu od prostej jest w tablicach.
14 wrz 21:16