Proszę o pomoc
Ona_18: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB, gdzie A=(−1,3),
B=(3,7).
14 wrz 14:16
14 wrz 14:20
AS: Wsp. środka odcinka AB
| | xA + xB | | yA + yB | |
xs = |
| , ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wsp. kierunkowy prostej AB
Wsp. kierunkowy prostopadłej
mp = −1/m
Równanie prostej prostopadłej
y − yP = mp*(x − xP)
Wynik końcowy powinien wypaść: y = −x + 6
14 wrz 14:27
Ona_18: Mam odpowiedź do zadania i powinno wyjść f(x)= −3x+8
14 wrz 14:33
pik: As pomozesz cos?

P
14 wrz 14:39
AS: Moja odpowiedź poprawna
S(3,7) m = 1 , mp = −1
14 wrz 15:01
AS: Ja wszystko poknociłem. Szukałem równania prostopadłej.
Twoja odpowiedź jest poprawna.
Przepraszam
14 wrz 15:07