prosze o pomoc nie o wynik
bezimienna: W jakiej odległości słońce znajduje się od merkurego jeżeli czas potrzebny światłu na
przebycie
tej drogi wynosi 3,2 minuty, a predkosc swiata wynosi 300 000 km/s?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, nie prosze o wynik tylko o wytłumaczenie i
pokazanie
jak mam to wykonać. ; (
14 wrz 17:41
gl: mamy wzór v=s/t
szukamy s wiec:
v=s/t (mnozymy razy t)
powstaje : vt=s czyli s=vt
zamieniamy jednostki(tak by wszystkie sie zgadzaly):
3,2min= .........sek.
podstawiamy do wzoru i otrzymujemy droge w razie watpiwosci prosze pisac
14 wrz 17:46