Wypisz wszystkie podzbiory zbioru C={a, {b, c}, d}
Maciek: Witam! Chcę, abyście sprawdzili czy dobrze rozwiązałem zadanie:
Wypisz wszystkie pozdzbiory zbioru C={a, {b, c}, d}
Więc wypisałem tak:
∅, {a}, {d}, {a, d}, {b, c}, {a, {b, c}, d}, {a, {b,c }}, {d, {b, c}}
Czy to wystarczy czy trzeba jeszcze kombinować z tym {b, c}?
14 wrz 20:02
sufler: Twoje rozwiązanie jest prawidłowe. Przy takim zapisie {b,c} jest ELEMENTEM zbioru C (który to
element jest w postaci zbioru) i Ty tak go potraktowałeś.
To trochę tak, jakbyś miał zbiór C = {długopis, ołówek, piórnik}. Piórnik może w sobie zawierać
długopisy, ołówki, gumki i inne rzeczy, ale w powyższym zbiorze stanowi jeden element.
14 wrz 21:22