ciągi
:-)TO TYLKO JA: Sprawdzi mi ktoś,co zrobiłam źle,bo jakoś mi nie wychodzi tak,jak trzeba...
Oblicz dla jakiej liczby n sumy n początkowych wyrazów ciągu arytm.6,18,30,...oraz ciągu
arytm.18,24,30,..są równe
a
1=6,r=12 a
1=18,r=6
a1+an2*n =
a1+an2*n
6+a1+(n−1)*122 =
18+a1+(n−1)*62
6+6+4n−4=18+18+3n−3
−n=−25⇒n=25
Sprawdziłam i 25 nie pasuje
14 wrz 10:58
Ryuuk: Dobrze masz zrobione z tymi ułamkami ale to pod spodem to już nie wiem skąd Ci się wzięło.
Zamiast
6+6+4n−4=18+18+3n−3 powinno być:
6 + 6 + 12n − 12 = 18 + 18 + 6n − 6
12 − 12 +12n = 36 − 6 + 6n
12n = 30 + 6n
6n = 30
n = 5
I 5 pasuje w tym zadaniu

Trochę więcej uwagi

Ale dobrze robiłeś

PZDR
14 wrz 11:36
Ryuuk: P.S. I nie wiem gdzie Ci się ta 12 i 6 podziała z mianowników w ułamkach
14 wrz 11:43
:-)TO TYLKO JA: yyy...podzieliłam obie strony przez 2,a Tobie gdzie podziała się ta dwójka z mianownika?
aaa..najpierw wyliczyłeś nawiasy ,a dopiero potem podzieliłeś obie strony przez 2...no,tak..
Dzięki

Miłego dnia.
14 wrz 11:52
Ryuuk: ja pomnożyłem obie strony przez 2 i wyliczyłem z nawiasów. Dzięki, nawzajem
14 wrz 12:05