pierwiastek
klon: Proszę o szczegółowe wytłumaczenie:
dlaczego √5 − 2 * √5 = −√5
14 wrz 21:24
Bogdan:
A ile jest: x − 2x, a − 2a, Δ − 2Δ, ♠ − 2♠, itd. ?
14 wrz 21:36
sufler: Z tego samego powodu, dla którego:
x − 2x = −x
1zł − 2zł = −1zł (dług, debet,...)
Ale lepiej się tłumaczy na wyrażeniach dodatnich:
2*√5 + √5 = 3√5
2x + x = 3x
2 jabłka + 1 jabłko = 3 jabłka
2zł + 1zł = 3zł
2 "czegoś tam" + 1 "czegoś tam" = 3 "czegoś tam"
Nieważne, czy odejmujesz lub dodajesz niewiadomą x, złotówki, jabłka, czy pierwiastki − działa
to tak samo.
14 wrz 21:38
klon: nie bardzo mnie rozumiecie. chodzi mi ogólnie o dodawanie / odejmowanie pierwiastków.
to może inaczej: dlaczego √5 − √20 = −√5
coś zamieniamy, wyłączamy czynniki? proszę o pomoc
14 wrz 22:25
kaz: √5−√20=√5−√4*5=√5−√4*√5=√5−2*√5=−√5
14 wrz 22:53
sufler: √20 = √4 * 5 = √4 * √5 = 2 * √5
Przy dodawaniu/odejmowaniu pierwiastków zmierzamy do tego, aby tak je przedstawić, żeby
wszystkie miały pod pierwiastkiem to samo ( w twoim zadaniu √20 przedstawiasz tak, aby mieć
√5). A dalej to już lecisz według początkowych tłumaczeń.
Przetrenuj sobie:
√45 = √9 * 5 = ...
√18 = √9 * 2 = ...
√12 = √4 * 3 = ...
P.S. W niektórych zadaniach nie da się wszystkich przedstawić tak samo, a tylko niektóre, np:
√125 + √24 − √45 − √150 = 5√5 + 2√6 − 3√5 − 5√6 = 2√5 − 3√6.
Wolno dodać/odjąć tylko wyrażenia z tym samych pierwiastkiem ("jabłka do jabłek, a słonie do
słoni")
14 wrz 22:58
iza: 3∨5 jak to obliczyc? Pilne prosze pomoc!
26 wrz 22:08
AROB: Chyba to jest 3√5. Nie ma tu co liczyć. Wynik jest dokładny i ostateczny. Można jedynie podać
jego wartość przybliżoną.
26 wrz 22:35
ala: bo:
√5 − √20 = √5 − √4*5 = √5 − 2√5 = 1√5 − 2√5 = −√5
12 wrz 10:00