czy det= 0 tak mi wyszło nie wiem czy dobrze
Dav: obliczdet A x Atransponowane A= −1 0
2 1
1 2
0 −1
czy det= 0 tak mi wyszło nie wiem czy dobrze
14 wrz 13:48
AS: Transpozycja macierzy polega na zamianie wierszy na kolumny
Jeżeli macierz
A = −1 0
2 1
to macierz transponowana ma postac
AT = −1 2
0 1
14 wrz 14:10
Dav: ale czt det=0 ? bo tak mi wyszło

jutro mam egzamin wiem co to jest transponowanie

14 wrz 14:51
AS: nie
jeżeli A = a b
c d
to wyznacznik rzędu drugiego wylicza się wzorem
det(A) = a*d − b*c
dla A = −1 0
2 1
det(A) = −1*1 − 0*2 = −1 − 0 = −1
14 wrz 14:57
Dav:
−1 0
2 1
1 2
0 −1
ale to taka macierz czyli bedzie 0
14 wrz 15:00
AS: Chyba myślisz o macierzy odwrotnej a piszesz transponowana.
14 wrz 17:39