pomocy
łukasz: łukasz: rozwiąż układ równań x2+y2+6x−16=0
x−2y=2
14 wrz 19:09
sufler: Metoda 1 − graficzna. Pierwsze równanie przedstawia okrąg w postaci ogólnej, z którego można
wywnioskować środek S(−3, 0) oraz promień r = 5. Drugie równanie przedstawia prostą. Narysuj
oba obiekty w układzie współrzędnych i odczytaj współrzędne punktów przecięcia.
Metoda 2 − algebraiczna.
Przekształcamy równanie x − 2y = 2 i wstawiamy do tego drugiego:
x = 2y + 2
(2y+2)2 + y2 + 6(2y+2)−16 = 0
4y2 + 8y + 4 + 12y + 12 − 16 = 0
4y2 + 20y = 0 /:4
y2 + 5y = 0
y(y+5) = 0
y = 0 lub y+5 = 0
y1 = 0 y2 = −5
Dla y1 = 0 jest x1 = 2 (bo x = 2y+2) co daje pierwsze rozwiązanie − parę liczb (2, 0)
Dla y2 = −5 jest x2 = −8 co daje drugą parę liczb (−8, −5)
Odp: Rozwiązaniem są dwie pary liczb (w metodzie graficznej dwa punkty) : (2, 0) oraz (−8, −5).
14 wrz 19:43