Wyznacz 5 początk. wyrazów ciągu danego wz. rekurencyjnym
ZuŹkA: Wyznacz 5 początk. wyrazów ciągu danego wz. rekurencyjnym
1) a1=1
an+1=4*an−3
2) a1=3
an+1=(−1)4+1an
3)a1=−2
an+1=23*an
14 wrz 19:39
Bogdan:
W zadaniu 1 treść należy tak rozumieć:
Wyraz pierwszy ciągu = 1.
Wyraz następny ciągu = 4*(wyraz poprzedni) − 3.
To ile wynosi wyraz drugi, czyli a2 ?
Mając a2 obliczysz wartość następnego wyrazu, czyli a3 korzystając z tej samej reguły:
wyraz następny ciągu = 4*(wyraz poprzedni) − 3.
W ten sposób można obliczyć wartości kolejnych wyrazów, czyli mając a1 obliczymy a2.
Mając a2 obliczymy a3.
Mając a3 obliczymy a4, itd.
Tak skonstruowany ciąg nazywamy ciągiem rekurencyjnym.
Zadania 2 i 3 rozwiązuje się tak samo.
14 wrz 20:54