?
misia: Do trójkąta prostokątnego ABC,w którym przyprostokątne mają długości AC=5 i BC=5√3 dorysowano
trójkąt równoboczny ADB.Wykaż,że trójkąt BCD jest prostokątny.
14 wrz 19:19
Eta:

podaję
jeden ze sposobów:
z tw. Pitagorasa wyznaczamy długość "c"
c
2 = 5
2 + (5
√3)
2 => c
2 = 25 + 75
c
2 = 100 => c = 10
| | 5 | | 1 | |
sinβ= |
| = |
| => β= 30o
|
| | 10 | | 2 | |
< CBD = < CBA + < ABD = ........ dokończ
15 wrz 00:30
misia: Wyznacz takie liczby całkowite x i y aby spełniona była równość (1−√2)3=x+y√2
15 wrz 21:26