W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym krawędź podstawy jest 4, a przekątna AC1 ściany
AA1C1C jest nachylona do ściany AA1B1B pod kątem α, takim, że sinα=√34. Zaznacz na
rysunku kąt α i oblicz objętość.
//kąt alfa zaznaczyłem, ale objętość nie mam pojęcia, jak wyliczyć. Jest to zadanie z matury.
Nadmienię, że wraz z nauczycielką na lekcji nie byliśmy wstanie wpaść na to, jak to zadanie
rozwiązać (choć samo rozwiązanie jest pewnie banalne).
| 1 | ||
Objętość V = | * 42 * √3 * h | |
| 4 |
| 2 | α | 2 | 4 | ||||||||||||||||||||||
= sin | ⇒ b = | ⇒ b2 = | |||||||||||||||||||||||
| b | 2 |
|
|
| √3 | √13 | |||
sinα = | i α∊(0o, 90o) ⇒ cosα = √1 − 3/16 = | |||
| 4 | 4 |
| α | ||
Korzystamy z zależności: cos2α = 1 − 2sin2α ⇒ cosα = 1 − 2sin2 | ||
| 2 |
| √13 | α | α | ||||
Stąd | = 1 − 2sin2 | ⇒ wyznaczamy sin2 | i następnie b2. | |||
| 4 | 2 | 2 |
Dobry wieczór Bogdanie.
W tym graniastosłupie wydaje mi się, że chodzi o kąt α, który zaznaczyłam. (przekątna ściany
bocznej z sąsiednią ścianą boczną. Zgadzasz się?
Tak, zgadzam się AROB, dziękuję za poprawienie.
Pozdrawiam.
| 2√3 | 2√3 | √3 | |||
= sinα ⇒ | = | ⇒ |AC'| = 8 | |||
| |AC'| | |AC'| | 4 |
| 1 | ||
Pole podstawy Pp = | *42*√3, V = Pp*h | |
| 4 |
| 1 | ||
V = | * 42 * √3 * 4√3 = 48 | |
| 4 |