proszę o pomoc nie o wynik.
bezimienna: W jakiej odległości słońce znajduje się od merkurego jeżeli czas potrzebny światłu na przebycie
tej drogi wynosi 3,2 minuty, a predkosc swiata wynosi 300 000 km/s?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, nie prosze o wynik tylko o wytłumaczenie i pokazanie
jak mam to wykonać. ; (
14 wrz 15:34
Koka: mam ten sam problem i proszę o pomoc...
wiem tyle, że najpierw trzeba zamienić jednostki (najlepiej te 300 000 km/s na km/min)
może wspólnymi siłami coś poradzimy
15 wrz 19:13
Koka: Aaaa rozwiązałam, okazało się, że to nie takie trudne tylko wystarczy do tego usiąść a nie
tylko otworzyć zeszyt, popatrzeć i stwierdzić, że się nie umie

ja to zrobiłam tak ale nie
jestem pewna, czy to dobrze...
a więc tak, wypisuję dane:
D: v = 300 000 km/s
t = 3,2 min
Szukamy: s = ?
Rozwiązanie:
skoro w jednej sekundzie światło przebywa 300 000 km to:
300 000 km −−−− 1s
x km −−−− 60 s (bo 1 min = 60 s)
no i rozwiązujemy na krzyż:
x = 300 000 km * 60 = 18 000 000 km
no i teraz wystarczy pomnożyć:
18 000 000 km/min * 3,2 min = 57 600 000 km
Odp. Merkury oddalony jest od Słońca o 57 600 000km.
15 wrz 19:27