objętość bryły
reniek: Proszę bardzo o pomoc
1.Długości krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg
arytmetyczny o różnicy 3. Suma długości tych krawędzi wynosi 24. Oblicz objętość bryły.
2.. Oblicz sinus kata nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy.
14 wrz 11:46
Ryuuk:
a)
Mi wyszło tak (pewności nie mam):
a = a = 5
a1 = a + 3 = 8
a2 = a + 6 = 11
a + a1+ a2 = 24
a + a + 3 + a + 6 = 24
3a = 15
a = 5
Obj = 5 * 8 * 11 = 440
b)
Oblicz sinus kata nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy.
Ale to przekątnej podstawy czy do krawędzi podstawy?
Bodajże:
do krawędzi podstawy:
do przekątnej podstawy:
14 wrz 12:18
reniek: dziękuję
14 wrz 14:05