Graniastosłup - funkcja, pole, długość krawędzi
Marek: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego suma długości wszystkich krawędzi
wynosi 12.
a) napisz wzór funkcji p wyrażającej pole powierzchni całkowitej graniastosłupa w zależności od
długości krawędzi podstawy x. Podaj dziedzinę funkcji p.
b) wyznacz długość krawędzi graniastosłupa, dla którego pole powierzchni całkowitej jest
największe.
//Będę wdzięczny za wszelką pomoc w zadaniu. Jest to jedno z trzech zadań, jakich nie mogę
rozwiązać.
14 wrz 14:43
AS: Krawędź podstawy: x wysokość graniastosłupa: h
a) Z warunków w zadaniu
8*x + 4*h = 12 | : 4 ⇒2*x + h = 3 ⇒ h = 3 − 2*x
Pole powierzchni całkowitej
Pc = 2*Pp + Pb = 2*x
2 + 4*x*h
Pc = 2*x
2 + 4*x*(3 − 2*x) = 2*x
2 + 12*x − 8*x
2
Pc = 12*x − 6*x
2
b) Oznaczając Pc = y otrzymujemy funkcję y = −6*x
2 + 12*x
Jest to równanie paraboli o ramionach skierowanych do dołu (bo a = −6 < 0)
Maksimum przypada w wierzchołku paraboli W(xw.yw)
| | −b | | −12 | | −12 | |
xw = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | 2*a | | 2*(−6) | | −12 | |
Odp. szukana krawędź podstawy x = 1
Dopisek
Wartość tego maksimum można znaleźć podstawiając x = 1 do równania paraboli
15 wrz 12:20