popraweczka zadania!
Kasiaaa: Oblicz miarę kąta ostrego w trapezie równoramiennym jeśli jego podstawy mają długości ;
a=2n+4,
b=20+n, obwód tego trapezu wynosi 3n+34.
POD LITERKE n PODStAWIAMY LICZBE 28

! moj bład przepraszam!
sufler: a = 2 * 28 + 4 = 60
b = 20+28 = 48
Obw = 3 * 28 + 34 = 118
Obw = a+b+2c
118 = 108 + 2c
c = 5 (długość ramienia trapezu)
Jak poprowadzisz wysokości z wierzchołków przy górnej podstawie (b=48), to podzielą one dolną
podstawę (a=60) na trzy kawałki, z których środkowy ma długość b=48, a pozostałe dwa mają
razem a−b = 60−48 = 12. Zatem każdy z tych "bocznych kawałków ma długość 6. Wysokości
"odcięły" z trapezu dwa identyczne trójkąty prostokątne o przyprostokątnej x=6 (przy dolnej
podstawie) i przeciwprostokątnej c=5.

Ups − sprzeczność: nie może być przyprostokątna dłuższa niż przeciwprostokątna

Błędu w swoich rachunkach nie widzę; sprawdź, czy dobrze podałaś dane w zadaniu, a następnie
rozumuj tak jak powyżej.
Do kompletu brakuje tylko wyznaczenia kąta α pomiędzy bokami, które nazwaliśmy x oraz c:
x/c = cos α
Wartość kąta α znajdź w tablicach funkcji trygonometrycznych.